Τις χώρες που ασκούν λογοκρισία στο Διαδίκτυο κατηγόρησε η Hillary Clinton, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε πρόσφατες δηλώσεις της. Όπως είπε, οι χώρες αυτές έβαλαν σε μειονεκτική θέση τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, μέσα στην παγκόσμια αγορά στην οποία ζούμε. “Από μόνες τους η τεχνολογίες δεν παίρνουν θέση στον αγώνα για ελευθερία, αλλά η χώρα μου παίρνει. Αγωνιζόμαστε για ένα Διαδίκτυο στο οποίο όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην γνώση και τις ιδέες. Η πρόκληση αυτή είναι καινούργια, αλλά η ευθύνη μας για ελευθερία στην ανταλλαγή ιδεών ξεκινά από την δημιουργία της Δημοκρατίας μας", τόνισε.
Η Clinton κάλεσε την Κίνα να εξετάσει την κατηγορίες για hacking επιθέσεις που υπήρξαν από την
χώρα εναντίων του Google και άλλων εταιρειών, λέγοντας πως "κάποιες χώρες έχουν αναπτύξει ηλεκτρονικά εμπόδια, απαγορεύοντας στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε μέρη του παγκόσμιο Δικτύου. Οι χώρες αυτές κινούνται εναντίων του δικαιώματος των πολιτών οι οποίοι αναπτύσσουν μη βίαιο πολιτικό λόγο".
Παράλληλα, ζήτησε από τις Αμερικανικές εταιρείες να πρωτοστατήσουν και να παίξουν έναν κύριο ρόλο απέναντι στις κυβερνήσεις οι οποίες ζητούν λογοκρισία και παρακολούθηση , νώ έχει ήδη κανονίσει συναντήσεις με φορείς-κλειδιά του χώρου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πιο συνεκτική πολιτική.
Το σημαντικότερο που προκύπτει από τις δηλώσεις τις Clinton είναι η υποψία πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του Διαδικτύου, επικρίνοντας ανοικτά άλλες χώρες για την πολιτική που ακολουθούν, όσον αφορά τον κυβερνοχώρο. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλες οι πλευρές πως το Διαδίκτυο δεν χρειάζεται παγκόσμιο χωροφύλακα.
[πηγή]
[πηγή2]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου